Lakkiohjesääntö

 

1 §
Insinöörilakki on tupsulakki, jonka muodostaa 8-kulmainen violetti samettipäällys, musta samettireuna, lippa sekä musta silkkitupsu, joka on kiinnitetty oikealle sivulle. Insinöörilakissa on kokardi mustassa samettireunassa keskellä lipan yläpuolella. Kokardi on kullanvärinen Insinööriliiton tunnus tammenlehvin. Insinöörilakki on Insinööriliiton hyväksymä insinöörin ja insinööriopiskelijan päätunnus.

2 §
Insinöörilakin käyttöoikeus on insinööritutkinnon suorittaneilla ja insinööritutkintoa opiskelevilla ensimmäisen opiskeluvuoden vapusta alkaen.

3 §
Insinöörilakkia käytetään insinöörimäisissä tilaisuuksissa. Lakkia on käytettävä kuin hattua yleensä. Lakkia ei saa käyttää hyvän tavan vastaisesti eikä luovuttaa henkilölle, jolla ei ole insinöörilakin käyttöoikeutta. Sisätiloissa ollessa herrasmiehet pitävät lakkia vasemmalla olkapäällä, tupsu niskan takaa oikealla olalla roikkuen.

4 §
Vapun vastaanoton aattopäivänä insinöörit ja insinööriopiskelijat voivat aloittaa vapun juhlinnan insinöörilakituksessa. Vappuaattona insinöörilakkia ei saa laittaa päähän ennen klo 12.

5 §
Uusille lakinsaajille voidaan järjestää lakitustilaisuus Insinööriliitto-yhteisön toimesta.

6 §
Insinöörilakin omistaja vastaa omasta lakistaan ja lakin käytöstä aiheutuvista seuraamuksista.

7 §
Vakituisessa parisuhteessa olevan insinöörin tai insinööriopiskelijan kumppani voi parisuhteen merkiksi solmia solmun kumppaninsa insinöörilakin tupsuun.

8 §
Insinöörilakin ohjesääntöä toistuvasti rikkovalta irroitettakoon insinöörilakin tupsu ja toimitettakoon se lakin omistajan nimellä varustettuna Insinööriliiton keskustoimistoon säilytykseen.

Oikeus tupsun irroittamiseen on Insinööriliiton ja Insinööriopiskelijaliiton hallituksen jäsenillä sekä liittojen jäsenyhdistyksien puheenjohtajilla korkeaa harkintaa edellyttäen. Tupsun irroittajalla on oltava perusteet toistuvasta ohjesäännön rikkomisesta ennen rangaistuksen suorittamista.

Lakin tupsu tulee irroittaa katkaisemalla ompeleet, joilla tupsu on kiinnitetty lakkiin. Lakin omistaja voi anoa omaa insinöörilakkinsa tupsua takaisin kirjallisella hakemuksella osoitettuna Insinööriliiton puheenjohtajalle.